Na Ron Brandsteder-blunder: negeert RTL ook eerbetoon Loretta Schrijver?
Het overlijden van Loretta Schrijver heeft diepe indruk gemaakt op kijkers, collega’s en televisieliefhebbers. Toch liet RTL opvallend lang op zich wachten met een officiële aankondiging voor een eerbetoon aan de geliefde presentatrice. De vraag drong zich op of RTL opnieuw zou kiezen voor de zakelijke lijn, net als eerder bij het overlijden van Ron Brandsteder. Die beslissing leidde tot onbegrip, ook binnen de muren van RTL zelf.
Toen Ron Brandsteder overleed, reageerde zijn voormalig werkgever RTL opmerkelijk terughoudend. Ondanks zijn twintig jaar dienst bij de zender, bleef elk eerbetoon uit. De zender paste de programmering niet aan, en besloot geen herhaling uit te zenden van één van zijn populaire shows zoals Wie Ben Ik?. In plaats daarvan kwam Omroep MAX, waar Brandsteder zijn laatste tv-optreden had, met een bescheiden afscheid.
De keuze om niets uit te zenden viel ook intern slecht. Tijdens een uitzending van RTL Boulevard werd de kritiek uitgesproken: “Vind je het niet raar… Ik vind het best wel raar… Hij heeft natuurlijk twintig jaar ook bij RTL 4 gewerkt, bij ons, en dat die niet gewoon óók van de week iets hebben uitgezonden… Een herhaling van Wie Ben Ik ofzo. Dat is toch eigenlijk best wel gek.” Die woorden weerspiegelen wat veel mensen voelden: een icoon als Ron verdiende meer.
Zakelijke afweging of gebrek aan respect?
Volgens televisiekenner Rob Goossens lag de reden voor het uitblijven van een eerbetoon aan Ron vooral bij de cijfers. De beslissing van RTL-baas Peter van der Vorst zou zijn ingegeven door marktaandelen en verwachte kijkcijfers. “Ik denk dat het heel oud gescoord had en dat de zender het ook zonde vindt voor de marktaandelen om het zo maar te zeggen.” Met andere woorden: een herhaling zou mogelijk lage kijkcijfers opleveren, wat minder aantrekkelijk is voor adverteerders.
Die commerciële benadering voelde voor velen echter kil. Juist bij een afscheid hoort emotie en respect zwaarder te wegen dan opbrengst. Het uitblijven van een eerbetoon voor Brandsteder riep dan ook vragen op over hoe RTL omgaat met presentatoren die jarenlang gezichtsbepalend waren voor de zender.
Loretta Schrijver: ‘Mevrouw RTL’ verdient beter
Loretta Schrijver wordt door Peter van der Vorst zelf ‘Mevrouw RTL’ genoemd. Als iemand recht heeft op een respectvolle terugblik, dan is zij het. Toch bleef het vanuit de zender dagenlang stil. Zou ook haar afscheid genegeerd worden in het uitzendschema? Of schuift RTL de verantwoordelijkheid af naar Omroep MAX, waar Loretta ooit kort werkte aan een middagprogramma?
Die optie lijkt onwaarschijnlijk. Loretta had bij MAX een bijzonder nare tijd. Ze raakte overspannen door de werkwijze binnen de omroep en kreeg een burn-out. Toen ze vanuit huis nog probeerde een kinderfilmpje in te spreken, reageerde directeur Jan Slagter woedend. “Jan Slagter was woedend (…) en ik moest uiteindelijk via de krant vernemen dat hij me had ontslagen.” Die ervaring was zo heftig dat Loretta zelfs verhuisde uit Hilversum.
RTL weegt opties voor afscheid van Loretta af
Toch liet een passend eerbetoon aan Loretta lang op zich wachten. Bart Ettekoven vertelde bij Shownieuws dat RTL nog twijfelde over de invulling. “RTL beraadt zich nog over de invulling van een mogelijk eerbetoon,” aldus Ettekoven. Hij voegde toe dat Loretta zelf had aangegeven wat ze mooi zou vinden. Ze wilde graag dat een natuurdocumentaire, ingesproken met haar karakteristieke stem, zou worden uitgezonden.
Van der Vorst benadrukte dat RTL al in verschillende programma’s aandacht had besteed aan haar overlijden. Daarmee leek hij te suggereren dat dit voldoende was. Toch voelde dat voor velen onvoldoende en vooral afstandelijk. Een vrouw als Loretta, die decennialang het gezicht was van RTL Nieuws en geliefd was bij jong en oud, verdient meer dan slechts wat losse fragmenten.
Eerbetoon komt alsnog: documentaire ‘SAM’ op 6 april
Na dagen van publieke en interne kritiek heeft RTL alsnog aangekondigd dat er een eerbetoon komt. Op zondag 6 april zendt RTL 4 laat op de avond de documentaire SAM uit, die Loretta Schrijver voor haar overlijden nog zelf had ingesproken. De documentaire wordt om 23.00 uur uitgezonden en is bedoeld als passend afscheid voor de presentatrice.
Peter van der Vorst licht de keuze toe: “Het is de laatste documentaire die Loretta heeft ingesproken met haar prachtige, kenmerkende stem, en we weten van haar naasten dat we met het uitzenden van deze film als eerbetoon haar het gelukkigst zouden maken.” Daarmee krijgt Loretta alsnog het afscheid dat velen haar vanaf het eerste moment gunden.