Paus Franciscus (88) plots overleden: Vaticaan onthult schokkende doodsoorzaak
Paus Franciscus is overleden aan een hersenbloeding en onomkeerbaar hartfalen, aldus de Vaticaanse arts Andrea Arcangeli in een overlijdensakte die maandag is vrijgegeven.
In de akte, die door het Vaticaan is gepubliceerd, staat dat de 88-jarige paus in coma was geraakt voordat hij maandagochtend overleed.
Hartfalen is een aandoening waarbij het hart niet meer goed in staat is om voldoende bloed rond te pompen. Het hart is daardoor verzwakt of beschadigd en kan zijn werk niet meer goed doen.
In eigen appartement
De paus is overleden in zijn eigen appartement. De paus woonde in een klein appartement in de Domus Sanctae Marthae, wat eigenlijk het gastenverblijf van het Vaticaan is.
Zijn keuze voor die plek, en niet het Apostolisch Paleis waar pauzen normaal gesproken wonen, werd gezien als symbolisch voor zijn sobere leefstijl. Zo droeg hij bijvoorbeeld ook altijd witte gewaden in plaats van de versierde kleding die zijn voorgangers vaak droegen.
Openbare gebedsdienst
Het Vaticaan houdt maandagavond op het Sint-Pietersplein een openbare gebedsdienst vanwege het overlijden van de paus. Bij de plechtigheid zijn duizenden gelovigen aanwezig.
Na de plotselinge dood van de paus waren al veel mensen naar het grote plein in Vaticaanstad getrokken. Het was enorm druk in de straten richting het Sint-Pietersplein.
Het Vaticaan had al laten weten dat het lichaam van de paus mogelijk op woensdag wordt overgebracht naar de Sint-Pietersbasiliek. Daar kunnen gelovigen dan afscheid komen nemen.
Een datum voor de uitvaart is nog niet bekend.
Franciscus wil in de grond begraven worden, zonder grafversiering
De maandag overleden paus Franciscus liet in zijn testament opnemen dat hij begraven wil worden in de Basiliek van Santa Maria Maggiore in Rome en niet in de Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan, in tegenstelling tot veel eerdere pausen.
Het Vaticaan publiceerde zijn testament in de avond. In de tekst staat dat de 88-jarige Franciscus begraven wil worden “in de grond, zonder grafversiering”, maar met de inscriptie van zijn pauselijke naam in het Latijn: Franciscus.